Klientská sekce




Články

Zbavme se kyselosti

24.02.2005 - NavigatorZdravi.cz

Acidobazická rovnováha v organismu. Co ovlivňuje a jak si jí udržovat. Osvědčené prostředky proti překyselení organismu. Jablečný ocet. LKVB6

Acidóza

   Acidóza je stav při němž je v tkáních a krvi člověka nadměrné množství kyselin. Tento stav je základní příčinou mnoha nemocí. Acidóza může nastat při stavech jako je neléčená cukrovka, dýchací choroby, ledvinové choroby a v případech náhlé ztráty tekutin ze zažívacího traktu (průjem, zánět tlustého střeva).

Alkalóza

   Je stav kdy je zásaditost organismu vyšší než normál a je velicevzácná. Může nastat po zvracení, které odčerpává žaludeční kyseliny, anebo po předávkování prostředky proti překyselení žaludku, a někdy také v případech hysterické hyperventilace.

K udržení dobrého zdraví je tedy potřeba, aby v organismu byla zachována rovnováha mezi kyselinami a zásadami.

   Náš organismus je samozřejmě vybaven několika mechanismy, které se o toto starají. Plíce vylučují těkavé kyseliny při dýchání a ledviny se starají o vylučování netěkavých metabolických kyselin močí. V krvi se rovněž vyskytují látky, nazývané "tlumiči", které udržují pH naší krve v určitých hranicích.

   Schopnosti našeho těla zachovat si rovnováhu kyselin a zásad jsou však omezené. Jestliže někdo konzumuje příliš mnoho kyselinotvorných potravin, jak je tomu u stravy bohaté na bílkoviny, anebo pokud trpí chronickou zácpou, může dojít k vyčerpání zásob zásaditých látek. Jakmile se zvýší hladina kyselin v organismu nad normál, snižuje se odolnost našeho těla vůči nemocím.

   Organismus se totiž snaží porušenou rovnováhu napravit pomocí vlastních zdrojů. Aby neutralizoval účinky kyselin odebírá alkalické zásoby, dochází k situaci příznivé k infekci plísněmi, osteoporozu, nádory a řadu dalších zdravotních potíží. Kyselé prostředí dráždí sympatikus, který je v podstatě stresovým nervovým systémem. Dochází k pocitům stresu se všemi známými důsledky.

Mnohé psychické stresy jsou výsledkem poruchy vnitřního prostředí

   Existuje ovšem i opačný postup. Stres způsobuje sevření tepen v břišních útrobách. Hromadí se odpadové produkty z tkání, které mají kyselou reakci. Stres organismus překyseluje a kolotoč se opět rozbíhá. Na překyselení reagují stejným způsobem i cévy v mozku. Po zúžení cév v mozku a omezení průtoku krve následuje neklid, únava, nesoustředěnost, závratě, poruchy spánku, pocení, deprese.

   U školáků můžeme pozorovat stavy latentní acidózy způsobené svačinami ve formě kyselinotvorného chleba, salámu nebo sladkého pečiva. Takový školák je unavený, nesoustředěný a neklidný. Dospělý člověk si acidózou vyrobí světabol a žaludeční vředy, starší ženy osteoporózu a lidé v každém věku především neklid. Neodsuzujte proto řidiče, kteří stráví hodiny za volantem, téměř nedýchají, hromadí kyseliny, pijí kávu a přikusují oplatky, že jsou nerudní, agresivní, netrpěliví. Dechová cvičení a šťáva z mrkve, to by byly léky pro snížení nehodovosti na silnicích.

Jak si tedy udržovat a ochraňovat acidobazickou rovnováhu našeho organismu

   Především jíst dostatek zásadotvorných potravin. Podle švédského výživáře dr. Ragnara Berga by ideální strava měla obsahovat 80% zásadotvorných potravin a 20% kyselinotvorných potravin. Někteří výživáři doporučují poměr 50:50. Proti překyselení organismu je zvlášť vhodné čerstvé ovoce a zelenina. Pramenitá voda bohatá na alkalické ionty, může pomoci neutralizovat aciditu a vyčistit organismus.

   Nakonec bych připomenul osvědčený a velice účinný přírodní prostředek odstraňující překyselení organismu. Je jím jablečný ocet.

   Přípravek LKVB6 obsahuje vysoce účinný koncentrát jablečného octa. Mnohdy již po několika dnech užívání LKVB6 dochází k ústupu nejzjevnějších příznaků acidózy jako je únava a podrážděnost.

Čtenost článku: 68045

<<zpět